top of page

O meni

Tanja Puklek Borelli (PuTanja) je hrvatska autorica, plesačica, cirkusantica i nastavnica matematike koja istražuje interakciju plesa, cirkuske umjetnosti, fizikalnih i matematičkih principa. Kombiniranjem navedenog traži nove metode i ishode u izvođačkom, autorskom i edukacijskom smislu

Rođena je u Zagrebu 16.10.1987.

Diplomirala je Matematičku statistiku na PMF-u u Zagrebu.

Plesnu edukaciju započinje u djetinjstvu, te ju kasnije nastavlja u Masa dance company, u Zagrebačkom plesnom centru, te sudjelovanjem na brojnim radionicama uključujući i redovito pohađanje radionica za profesionalce u organizaciji Zagrebačkog plesnom centra. Od pedagoga od kojih je učila valja istaknuti sljedeće: Ognjen Vučinić, Tijen Lewton, Satoshi Kudo, Claire Huber, Caroline Alves i Miro Wallner, Clement Layes.

Cirkuske vještine stječe pohađanjem radionica i konvencija, gdje je imala prilike učiti od Lee Delong, Tomasa Sokolowicza, Cyrilla Humena, kompanije Un Loup pour l'Homme i mnogih drugih, ali i samostalnim istraživanjima. Zalaže se za promicanje plesa u cirkuskoj umjetnosti na području Hrvatske.

Stečena znanja iz područja matematike kao i cirkuske i plesne umjetnosti, aktivno prenosi drugima. Od 2014. do 2017. godine radila je u Školi za cestovni promet kao nastavnica matematike, te je 2015. godine završila Pedagoško-psihološko-didaktičko – metodičku izobrazbu na Hrvatskim studijima u Zagrebu, a 2016. godine položila stručni ispit za zanimanje nastavnika matematike. Od 2017. do 2020. godine je redovito držala tečaj plesa s rekvizitom, te od 2015. godine drži radionice suvremenog plesa, plesa s rekvizitom i poi manipulacije od kojih valja istaknuti radionicu plesa i žongliranja u sklopu Erasmus+ projekta GIRLS Gender-Inclusion-Empowerment : razmjena mladih (Krzyzowa, Poljska) 2017. godine.

TAANJA 3.jpg

Polazišna točka njezinog umjetničkog putovanja je suvremeni ples i matematika (Završila je studij matematike na PMF-u sveučilišta u Zagrebu). Nakon što se 2012. godine prvi put susrela s poi manipulacijom, zaljubila se u njezine mogućnosti povezivanja geometrije i ritmičkih oblika sa slobodnim tokom pokreta i to je postala njezina nova strast u životu. Ples s rekvizitom i flow art pobudili su potrebu za kreiranjem vlastitih izvedbenih točaka koje su kombinirale suvremeni ples i poi manipulaciju. U stvaralačkom procesu, rekvizitu je pristupala kao da je tek produžetak njezinih ruku (ili nogu), ali sa znatno većim opsegom pokreta. Nadalje, njezin umjetnički pristup bazira se na improvizaciji i radu s pogreškama, otkrivanju novih trikova, pokreta i figura proizašlih iz slučajnih i neočekivanih situacija. Znatiželja ju je dovela do razvoja vlastite tehnike poi manipulacije nogama (tako da je rekvizit pričvršćen za stopala, tj. nožne prste), što je otvorilo vrata cijelom jednom novom svijetu izvedbenog izričaja. U Hrvatskoj je začetnica ovog smjera u poi manipulaciji. Putem je sve više naginjala akrobatskim figurama kao i borilačkim vještinama u plesu i vrlo brzo je počela istraživati i na polju partnerske akrobatike koju je također uvrstila u svoje stvaralačke alate. Budući da je u partnerskoj akrobatici uvijek naginjala istraživanju toka pokreta između pojedinih figura, susret s kontakt improvizacijom bio je prirodno produbljivanje njezinog rada.

U početku je stvarala prvenstveno kratke izvedbene točke i peformanse i vrlo ubrzo u izvođački opus uključila nastupe s vatrom. Nakon 5 godina počela je stvarati duže izvedbene komade i performanse u kolaboraciji sa svojim suprugom Filipom Borellijem i drugim crikuskim, plesnim i multimedijskim umjetnicima iz Hrvatske, Austrije i Južne Afrike.

Kao autorica i izvođačica surađuje s brojnim hrvatskim i stranim plesnim i novomedijskim umjetnicima (Mia Zalukar, Bruno Isaković, Filip Borelli, Leo Betinelli, Sifiso Seleme..)  Kao plesačica i žonglerka nastupala je i držala edukacije diljem hrvatske i u inozemstvu (Njemačka, Austrija, Poljska, Nigerija, Crna Gora). Od 2021. godine je članica Društva umjetnika suvremenog cirkusa - DUSC, a od 2019. godine je članica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske - UPUH.

Žvotopis sa svim detaljima možete pronaći ovdje.

bottom of page